Bazaar & Baju Raya~

Haaa... Puasa belum seminggu lagi, aku dah nak cakap pasal baju raya dah ni.. Tapi sebelum buka cerita pasal baju raya, aku nak cerita sikit pasal pengalaman berniaga kat bazaar ramadhan ni. Oh lupa nak bagitau, dalam post yang lepas aku ada cakap, kedai ayah aku wat buffet sempena bulan Ramadhan ni. Tapi, last minute pnye plan, tukar daripada wat buffet kat kedai tu, kepada berniaga di bazaar Ramadhan. Kenapa? Sebab ayah aku bos, ikut suka dia la nak buat apa. Heeee~


Makanya, berniagalah 3 orang jejaka yang tak kurang hensemnya ni di bazaar Ramadhan Jasin. Bertempat di tapak no. 3, kitorang jual lauk-pauk beraneka jenis untuk santapan nafsu makan manusia-manusia yang berpuasa.. Tapi kadang-kadang auntie [cina] kedai sebelah pun datang beli ayam goreng. Kebiasaannya, aku akan ke cafe ayah aku pada jam 1 tgh hari untuk membantu [baca: duduk goyang kaki] 2 orang chef tu memasak. Lebih kurang jam 4 ptg, kitorang akan punggah makanana tersebut ke dalam van untuk dibawa ke bazaar. Lepas dah siap susun meja dan lauk-pauk tadi di atas meja, mulalah misi menjual lauk-pauk.


Selalunya kitorang akan kemas selepas berbuka puasa. Kira berbuka kat bazaar je. Yang bestnya berbuka kat bazaar ni, kitorang tak payah susah-susah nak beli air dan makanan. Ada je air dan makanan yang akan sampai sebelum orang azan. Kira orang sebelah, depan, belakang, kiri, kanan semua dok bagi makanan. Daripada kuih-muih sampailah ke lauk-pauk. Air paling best, sebab mak cik belakang tu jual air. Asal nak buka je dier cakap camni, "Eh, korang nak air kang amik je sendiri. Air gula ada atas meja tu ha. Jangan malu2". Sumpah best woo time ebrbuka. Jimat. Ini baru betul punye jimat!! heeeee~


Jom masuk bab baju raya. Hari tu sayang aku pergi beli baju raya bersama keluarga. Maka, aku pun terasa la nak beli baju raya. Padahal, duit bukannya ada. So, tadi aku g survey kat Mydin. Berikut adalah baju0baju yang menarik perhatian aku:

Haa.. abaikan kualiti gambar yang teruk dicapur dengan sudut yang tak menarik. Aku segan la nak diri jauh-jauh nak dapatkan gambar penuh baju ngan seluar tu. Nanti kang orang kata aku nak tiru fesyen diorang, konon2 ada kedai jahit baju sendiri. hahahaha....
Kepada sayang saya, silalah tengok dan pilih ya. Bukan untuk awak, tp untuk saya. Awak da ada banyak baju da, tak yah beli lagi. Heee~

Saturday, August 29, 2009

9 Comments:

raja dyana said...

syg2! sangat rajin awak alih2kan baju tu semata-mata nak ambik gambar...ahaks! =P

nway...sy ske coklat yg 1st tu! actually sume pon sesuai ngan awak, sebab awak putih [cececce]. yg oren tu x yah kot..sebab awak kan dah ada oren. =D

Koe said...

hehehehe... xdela rajn sgt pn... =P
nk bg awk tgk je... heee~

eh? ok, plihan da btukar dr no 1 ke no 2 ye,syg? =P

haah, da ader da warne oren... nk cr kuning cm kmu pnye plak.. tp cm xde je..

acu said...

aku pun suka yg 1st pice tu. Nice and simple, baru nampak humble sikit, huhuhuhu.

Nnt amik la gambar suasana bazaar ramadhan jasin letak kat dlm blog kau ni, teringin jugak aku nak nengok, huhuhuhuhu. Boleh menghilangkan rasa rindu di hati, hehehehe.

Yusri Arif said...

itu kaler org tua ar..

amik yg last ar..

ade stripes..

p/s: [abaikan]

raja dyana said...

tukar2 ke no 2. hehe....rasenye akan2 baju sy je..ahaks!


sory rakan2..dia ni mmg suke nak tiru sy, jd kena cari yg akan2 sama....lalalaa! =P

Mr Daha said...

aku ske yg last~ :P

Yusri Arif said...

hah, ade gak yg sokong aku..

amik yg kuning ler koe..

[yang last]

sementara masih muda ni pakai la kaler orang muda..

tp yg second pon bole la..

klu yang first tu baik jangan..

p/s: [bole caye ke aku ni?]

acu said...

amboi yus. nak kata aku ni dah tua la ye, huhuhuhuhu. Terpulang la kat kau koe, janji kau bahagia, huhuhuhuhu.

PS: aku cancel gi mesir, balik malaysia InsyaAllah pada 20/9

Koe said...

faiz: yg 1st ea? 2nd cam lg best je... hehehe... aiseh, ble mase ak nk amik gmbr kalo dah sibuk berniaga? hehehe... xpe2, 20/9 ni ko balik kn? ok ar tu...

yus:hahaha... aku sbnrnye kurg minat stripes.. heee~

hunny: yeke? em,ok2.. tp nti kalo ader yg len, by gtau ye.. =D

daha: hehehe... nk aku blikn x? murh weeh.. mydin je pn.. hehehe...

yus balik: jom ar shopping raya nanti.. hehehe...

faiz balik: nti da balik m'sia roger2 ar.. leh lepk same2.. hehehe....