Guten Tag!!!

Assalamualaikum...
Da lame giler aku x update blog aku ni.. Nk update kat GMi xleh... Xtau lak nape... Ni aku kat umah ni... First time balik lepas g register ari tu... Act, aku mls nak balik, tapi ayah aku srh gak sebab nak wat kenduri utk akak aku. Sumer sedare mare belah ayah aku ader skali. So, aku pn balik la. Tapi sok nak kene balik sane balik. Pape pn, it's good to be back... Hahaha...

Aku raser cam banyak je nak menaip ari ni.. Mule2 skali aku nak citer kan pengalaman maser orientasi, pastu keadaan asrama dan cara belajar kat GMi.

Da first chapter, aku daftar pagi tu kol 10 @ 11 lebih maser tu. Da sampai sane aku lupe lak nak kuarkan duit untuk bayar registration fee. Kelam kabut aku cari bank pagi tu. Punye la jauh nak g bank tu, sampai berpeluh-peluh aku berjalan. Yang lg pait, aku kene sakit perut pagi tu. Memang aku bad mood ar pagi tu. Sikit2 nak marah je. Pas kuar duit aku terus g balik kat GMi. lepas setel sumer pendaftaran aku terus g asrama. Ingatkan dekat je, sebab dalam peta x sampai sejengkal pon. Tapi pusing punye pusing akhirnya sampai la kat asrama yang agak jauh. Keadaan asrama akan diceritakan dalam chapter yang seterusnya. Lepas je aku kemas barang2 kat dalam bilik tu, aku, cousin aku ngan parent aku g makan kat JJ Tmn. Maluri. Aku x mkn pn, sbb perut aku sakit. Then, bile balik tu nampak ar bebudak ni da mule jalan g GMi balik sebab ader program kol 2.30 ptg tu. Aku pn cepat2 salin baju bile sampai bilik, pastu srh ayah aku antar aku g GMi ngan cousin aku. X larat aku nak jalan maser tu sebab sakit gle prt aku.
So, orientasi aku berlangsung selama seminggu(approx.), terbahagi kepada dua bahagian, indoor dan outdoor. Indoor diorang wat sekitar GMi ngan asrama selama 2 1/2 day. Petang Rabu tu kitorang da bertolak untuk Orientasi versi outdoor plak. Indoor nye, diorang banyak terangkan pasal rules n regulation,for library, Lab,hostel,Safety n etc. other than that, diorang bawak tour sekitar GMi.

For outdoor, the best part, kitorang dibawa ke Ulu Bendul kat Negeri Sembilan. Mule2 cadang nak gerak kol 6.30. Tapi bile orang azan Isyak pn ader kat GMi lagi. Driver bas lambat. So sblm bertolak, kitorg diberi sorang satu nasi bungkus & sebotol air mineral utk dimakan dalam bas. Aku plak tgh lapar giler mase tu, masuk bas je aku trs makan. Blm sempat bas nak jalan aku da abis makan. Lapar beb... Then, kitorg pn bertolak ke Ulu Bendul. Sepanjang perjalanan aku tido sebab maser indoor activity kitorang slalu tido lewat. Sbnrnye x la lewat sangat tapi bile da penat ngan tidao lambat dicampurkan, jawabnye ngantuk n letih ar. Back to da story, so lebih kurang ntah bape lamer ntah kitorang pn sampai la kat Ulu Bendul. X solat Isyak lagi maser tu. So lepas sumer da sampai, kitorang pn jalan masuk ke tapak perkhemahan. Aku ingat dalam sangat ar, rupenye dekat je. Biler sampai, khemah sumer da siap pacak da. Kitorg kene beratur ikut kumpulan sebelum para Fasilitator @ dikenali sebagai, Bro Commitee ngn Alumni bagi kitorg minum malam. Lepas minum malam diorang srh beratur balik. Lepas tu ader sorg pak cik ni mule panggil name bebdk. Tapi bukan sumer, beberapa je. Nama aku pn dier panggil skali. So, kitorg kene g depan. PAstu dier tanyer sorg2 sakit aper. So, bagi mereka yang disahkan betol2 sakit diasingkan daripada bebdk yang sihat. Keje kitorg ialah serve kan makanan utk bebdk sihat ni. Kitorg x dibenarkan sertai aktiviti2 yang berat. yang ringan2 je.

So, da first night kitorg sampai sane, kitorg x dibenarkan tido malam tu. Malam tu penuh ngan aktiviti. Disebabkan kitorang ni budak teknikal, aktiviti2nye agak dahsyat dan mencabar. Kalau denda lagi dahsyat, setakat "star jump" 50 kali kiraan 3=1 tu biaser ar. Hari2 kene.. Tapi bagi mereka yang sakit ni diberikan pengecualian daripada denda tersebut. So da second day came, ari kedua ni ader aktiviti2 lasak yang telah diaturkan. Firstly, mendaki Gunung Angsi. then River crossing, hiking and flying fox. Kitorang ader lbh kurang 15 kump. sumernyer. So, 15 kump tu dibahagi dua. satu g mendaki, yang satu lagi wat aktiviti yang selebihnya. Aku g wat flying fox maser tu, mule2 diorang bagi, tapi aku wat muker slamber je g wat flying fox. First day utk aktiviti mendaki, ramai yang pengsan. Mau x pengsan, satu malam x tido, pastu gerak kol 11 pagi turun kol 8 lbh, sepanjang maser tu diorang makan sekeping donat jer. Ader gak yang kene hysteria ngan diganggu makhluk halus. So, malak tu diorang bagi kitorang tido kol 9.30. Paling best ar. bayangkan satu malam x dapat tido, pastu diorang bagi lak tido awal. Pucuk dicita ulam mendatang la lebih kurang.

On da third day, giliran kump 2 lak g mendaki n kump 1 g wat aktiviti yang selebihnya. Aku lak g wat river crossing, hiking n skali lagi aku wat flying fox ari tu. Ari tu, bdk kump2 turun awal skit, dan x ramai yang pengsan. sorang due je. Dan malam tu ialah malam terakhir dan petang tu kitorang diarahkan untuk membuat persembahan untuk malam kebudayaan. So, disebabkan maser utk membuat persediaan malam tu x ckp, masing2 nyer persembahan cam cilanat. hehehe... NAsib baik ader sorang akak tu yang pandai nyanyi, kire dier jadi selingan. Bile da bosan tgk kitorg nye persembahan,dier akan dipanggil naik atas pentas utk menyanyi. Suare memang kaw-kaw. orangnye kecik je. Tapi, mungkin disebabkan kitorang nye persembahan mmg teruk gile kot, para fasi sume mengamuk. Bile dier tanye nape, bebdk ni jawab ngantuk. Tanpa disangka-sangka dier srh kitorg masuk tido. Cam x caye lak. Mesti ader udang di sebalik batu ni. So kitorg pn g msk tido ngan penuh rasa curiga. Tanggapan kami begitu tepat seekali apabila lebih kurang 2 @ 3 jam lps tido, diorang kejut balik. Doirang nak buat sesi burung hantu pada malam last tu. Memule diorang nak batalkan, tapi sebab persembahan tidak memuaskan diorang wat gak sesi tu. So, kitorg kene ar beratur. Tetibe jer ngan x semene mene, bebdk sakit dipanggil ke depan. Cuak gak biler kene panggil. Tapi biler dier srh masuk khemah tido je, fulamak bkn main hepi lagi. So, aku pn g ar masuk khemah tido.

Da last day, hari yang dinanti2kan. Hari penutup orientasi. MEmang best giler. Lepas abis bagi hamper kat setiap kumpula, kitorang berslaman antara kitorg ngan Fasilitator. Pastu kitorg pn balik ar ke hostel.

Chapter two...
Keadaan Asrama.

Asrama aku ni kire rumah flat ar. satu rumah 3 bilik. Rumah aku sumenyer budak Network Security. Bilik aku ader 4 orang temasuk aku. Housemate aku sumenyer best2. Jenis satu kpale je sumer. Aku same bilik ngan cousin aku. Rumah tu ader 2 toilet skali ngan tmpt mandi ngan 2 lagi tmpt mandi bershower. Kire ckp ar utk kitorang yang adeer sepuluh orang dalam ruma tu. Nak makan lak, kat bawah tu ader cafe. Tapi aku jarang makan kat situ sebab ramai org. Slalunye aku g makan kat luar ngan sepupu serta sedara aku lagi sorang dan akak tang pandai nyanyi tu. Kitorg slalunye berempat je maser g makan. Rmah aku kat tingkat 3. Blh tahan tinggi gak la. So, jarak antara hostel aku ngan campus lbh kuranh 20 minit jalan kaki. Jauh x? Seksa gak ar jln kaki pepagi tu. Berpeluh gak ar.

Chapter Three...
Cara Belajar.

Cara blaja kat GMi ni biase jer. Aku rase x macam budak2 U yang blajar dalam bilik cam auditorium 2 sebagainya. Kitorang nye klas cam klas biaser jer. Klas aku lak 23 org je. Paling sikit sbb course baru. So, waktu belajar, dari 7 pagi sampai 7 malam. Tapi x sume ari camtu. Cam klas aku kalu ari isnin mule kol 2 ptg, abis kol 7 mlm. Selasa lak mule kol 7.45 pagi sampai kol 10 pagi. pastu sambung balik kol 2 ptg sampai kol 7.00 malam. Ari rabu lak, kol 7.00 smpai kol 12.00. pastu sambung balik kol 2.00 sampai kol 7.00. Ari khamis mule kol 7.00 sampai kol 10/11. Pastu sambung balik kol 2.00 sampai kol 7.00 mlm. Ari jumaat, mule kol 7.00 sa,pai kol 1. pastu sambung kol 3 sampai kol 7.00. Wat maser ni, x der klas ari jumaat. Jadual slalunye berubah. so, camtu ar sedikit sebanyak lifa aku kat sane. Quite full except for weekend. Slalunye aku g merayau. X g Mid aku g Time Square. release tension je.

K ah aku stop kat cni dlu. da melampau panjang da ni. Nanti aku balik lagi skali aku update lagi.
DAAAA.......

Sunday, August 06, 2006

2 Comments:

SRi said...

tahniah sebab berjaya tulis banyak2 macam ni.. ape2 pun blaja renrajin.. kat intec lagi la macam sekolah.. bezanya kelas air-cond, x pakai baju skolah..

Beauty Babe said...

Rasanya mcm aku pn kt situ pada masa n lokasi trsebut. (-,-")pape pon rindu gmi jgk sbnrnya.